Γενικά
Οι κοριοί μεταφέρονται στα σπίτια μας κυρίως από εμάς τους ίδιους με τις αποσκευές, τα ρούχα, τα υφάσματα αλλά και με τα μεταχειρισμένα έπιπλα. Αυτός είναι ο λόγος που τους βρίσκουμε παντού, όπως στρατόπεδα, νοσοκομεία, σπίτια, ξενοδοχεία κλπ.
Είναι νυκτόβια έντομα, μετακινούνται γρήγορα και δραστηριοποιούνται τη νύχτα όταν κοιμόμαστε. Μας τσιμπούν συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά επιστρέφουν στη φωλιά τους. Να σημειωθεί ότι δεν παραμένουν πάνω στο ανθρώπινο σώμα όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις ψείρες. Έχουν διάρκεια ζωής 6 μήνες με 1 έτος και μπορούν να μείνουν χωρίς τροφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα τσιμπήματά τους είναι πολλές φορές συνεχόμενα (σαν γαζί).
Πώς τους αναγνωρίζουμε
Τους συναντούμε στα στρώματα, στα σωμιέ των κρεβατιών, κάτω από ταπετσαρίες, στα κουρτινόξυλα, σε ξύλινα πατώματα και γενικά σε ρωγμές και χαραμάδες στο εσωτερικό των σπιτιών.
Το ενήλικο έντομο του κοριού έχει καφέ-κόκκινο χρώμα, είναι ωοειδές και μοιάζει με κόκκο φακής.
Το επιστημονικό όνομα του κοριού που συναντούμε συνήθως στη χώρα μας είναι cimex lectularius.
Ασθένειες – μολύνσεις
Οι κοριοί δεν μεταδίδουν παθογόνους οργανισμούς κατά την επαφή τους με τον άνθρωπο. Το τσίμπημά τους όμως προκαλεί έντονη φαγούρα και το σάλιο που εκκρίνουν μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στον άνθρωπο.
” Η Γεωπονική – Απεντομωτική εφαρμόζει την νέα ατοξική μέθοδο απολύμανσης και καταπολέμησης κοριών – ακάρεων – μικροβίων χωρίς χρήση χημικών αλλά με χρήση υπέρθερμου ξηρού ατμού.”