Γενικά

Η παρουσία ποντικών γίνεται αντιληπτή από τα περιττώματά τους αλλά και από τα ροκανισμένα αντικείμενα.

Θα πρέπει να κλείνουμε πολύ καλά όλα τα πιθανά σημεία εισόδου με υλικά ανθεκτικά όπως είναι το τσιμέντο. Οι ποντικοί έχουν μαλακά μόρια κεφαλής γι’ αυτό και μπορούν να περάσουν από πολύ μικρές οπές και σχισμές.

Πώς τα αναγνωρίζουμε

Τα τρωκτικά που μας απασχολούν στην χώρα μας είναι:
1) ο οικιακός ποντικός (mus musculus) με μέγεθος έως 8 εκ. Έχει βάρος 20 γρ. και τα χαρακτηριστικά του είναι η μυτερή μουσούδα και τα μεγάλα μάτια.
2) ο ποντικός των οροφών (rattus rattus) με μέγεθος έως 25 εκατοστά και βάρος που μπορεί να φθάσει τα 250 γρ. Έχει πολύ μεγάλη αναρριχητική ικανότητα γι’ αυτό και τον συναντούμε συχνά στις σοφίτες και στις στέγες των σπιτιών. Ανεβοκατεβαίνει σε δέντρα με μεγάλη ευκολία και με αυτόν τον τρόπο φτάνει στα μπαλκόνια και στις στέγες των σπιτιών μας.
3) ο καφέ ποντικός (rattus norvegicus) έχει καφέ χρώμα και βάρος που φθάνει τα 500 γρ. Έχει πιο πλατιά μουσούδα και έχει επιθετικές τάσεις.

Ασθένειες – μολύνσεις

Οι ποντικοί είναι φορείς ασθενειών όπως η λεπτοσπείρωση, η σαλμονέλα, ο τυφοειδής πυρετός και άλλες.

Ειδικά ο καφέ ποντικός έχει την τάση να δαγκώνει άλλα ζώα, αλλά μερικές φορές και ανθρώπους (κυρίως μωρά). Οι ποντικοί ουρούν συνεχώς γι’ αυτό και μολύνουν πολύ γρήγορα τον χώρο στον οποίο κινούνται.