Πώς να τις αναγνωρίζουμε
Τις συναντούμε σε υγρά-θερμά-σκοτεινά σημεία των κτιρίων, σε βόθρους, φρεάτια και αποθηκευτικούς χώρους.
Γενικά
Είναι νυκτόβια έντομα γι’ αυτό και λέμε ότι αν τις βλέπουμε την ημέρα, έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είναι παμφάγα έντομα και μπορούν να φάνε οποιαδήποτε τροφή και οποιαδήποτε οργανική ουσία. Ορισμένα είδη έχουν κανιβαλιστική συμπεριφορά. Οι προνύμφες τους μπορούν να περάσουν από άνοιγμα 0,5 χιλιοστού. Τα αυγά των κατσαρίδων αναπτύσσονται μέσα σε ωοθήκια τα οποία φέρουν εκτός τους σώματός τους και τα εναποθέτουν σε σκοτεινά σημεία.
Ασθένειες – μολύνσεις
Οι κατσαρίδες κάνουν εμετό την τροφή τους και την ξανατρώνε. Έτσι, δημιουργούν εστίες με παθογόνα από το πεπτικό τους σύστημα. Τα περιττώματά τους επίσης αποτελούν εστίες μόλυνσης. Είναι φορείς ασθενειών όπως η δυσεντερία, η γαστρεντερίτιδα και η παιδική διάρροια.
Τρία είναι τα είδη που μας απασχολούν κυρίως στη χώρα μας:
1) Η γερμανική κατσαρίδα (blatella germanica), το μήκος της οποίας φτάνει τα 15χιλ., έχει καστανόξανθο χρώμα με διάρκεια ζωής 3 μήνες. Τις συναντούμε κυρίως σε ντουλάπια κουζίνας, ηλεκτρικές συσκευές , WC και αποθήκες τροφίμων. | 2) Αμερικάνικη κατσαρίδα (periplanetta Americana). Το μήκος της φτάνει τα 40 χιλ., με καστανοκόκκινο χρώμα και διάρκεια ζωής ένα έτος. Τις συναντούμε σε υπόγεια, φρεάτια βόθρους κ.λ.π. | 3) Ασιατική κατσαρίδα (blatta orientalis) . Το μήκος της φτάνει τα 30 χιλ., έχει μαύρο χρώμα και ζει από έναν έως οκτώ μήνες. Τις συναντούμε κυρίως σε υπόγεια, αγωγούς αποχέτευσης και βόθρους. |