ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Εκτύπωση

Που βρίσκονται:

Τις συναντούμε σε υγρά – θερμά – σκοτεινά σημεία των κτιρίων, στους βόθρους, σε υπόγεια, στα ντουλάπια της κουζίνας όπως και σε αποθηκευτικούς χώρους.

Γενικά:

Αν και η καθαριότητα είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας, αυτές εμφανίζονται και σε καθαρούς χώρους κατοικίας. Οι κατσαρίδες είναι βαδιστικά έντομα αλλά πολλά είδη έχουν την ικανότητα να πετούν. Είναι νυκτόβια έντομα γι’αυτό και λέμε ότι αν τις βλέπουμε ημέρα, έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Οι κατσαρίδες είναι παμφάγα έντομα και μπορούνε να φάνε οποιαδήποτε τροφή και οποιαδήποτε οργανική ουσία ( εξώφυλλα βιβλίων). Είναι φορείς ασθενειών όπως η δυσεντερία, η γαστρεντερίτιδα και η παιδική διάρροια. Τρία είναι τα είδη που μας απασχολούν κυρίως στη χώρα μας: 

1) η γερμανική κατσαρίδα  (blatella germanica),  το μήκος της οποίας φτάνει τα 15χιλ., έχει καστανόξανθο χρώμα με διάρκεια ζωής 3 μήνες. Τις συναντούμε κυρίως σε ντουλάπια κουζίνας, ηλεκτρικές συσκευές , WC και αποθήκες τροφίμων. 2) Αμερικάνικη κατσαρίδα (periplanetta Americana).  Το μήκος της φτάνει τα 40 χιλ., με καστανοκόκκινο χρώμα και διάρκεια ζωής ένα έτος. Τις συναντούμε σε υπόγεια, φρεάτια βόθρους κ.λ.π. 3) Ασιατική κατσαρίδα (blatta orientalis) .   Το μήκος της φτάνει τα 30 χιλ., έχει μαύρο χρώμα και ζει από έναν έως οκτώ μήνες. Τις συναντούμε κυρίως σε υπόγεια, αγωγούς αποχέτευσης και βόθρους.

Καταπολέμηση:

Η καταπολέμηση των κατσαρίδων γίνεται συνδυαστικά με τις παρακάτω μεθόδους:

α) εφαρμογή ετοιμόχρηστου οικολογικού διαλύματος υπό μορφή GEL  

β) ψεκασμούς με οικολογικά σκευάσματα που έχουν σαν βάση το χρυσάσνθεμο 

γ) εκνέφωση (FOGGER) με διασπορά σταγονιδίων άοσμου εντομοκτόνου